Golfhistoria ASEA Västerås och ASEA Ludvika

1971 spelades den första matchen mellan ASEA Västerås mot ASEA Ludvika på Västerås GK som var en av de få golfbanorna som fanns på den tiden. Denna golf-tradition som pendlat mellan Hagge GK i Ludvika och en klubb i Västerås är den äldsta inom ASEA/ABB och har därefter spelats utan avbrott i 50 år och sedan ett par år tillbaka spelas matchen på Fullerö GK. Klassiskt matchspel är det som gäller och varje lag består av 10 spelare och precis som i Ryder Cup måste försvarande lag bara ta hem 5 segrar för att behålla bucklan. 

I år skulle ABB Västerås försvara bucklan och matchen spelade i lördags den 25 september i fantastiskt höstväder och det gick bra, en tydlig Västerås-vinst med 6,5 – 3,5. Alla ABB-golfare i Västerås och Ludvika kan bli uttagna till laget av en enväldig lagkapten och i år hade Västerås toppat laget med de 3 pensionärerna från Fullerö GK – Håkan Karlsson, Kjell Westberg och Åke Westman (som deltog första gången 1984). 

Tyvärr måste vi meddela att Ludvika vann matchen 27 år och Västerås 23 år vilket svider men Västerås tog den viktiga segern i år så pokalen stannar i Västerås. Då tiderna förändras och ABB i Ludvika numera är uppköpt av japanska Hitachi tycker vi det är en bra ide att fortsätta traditionen men starta på ny kula med ny pokal nästa år. 

Originalpokalen kommer att få en hedersplats i klubbhuset på Fullerö GK. 

På bilden ser vi pokalen samt årets lagledare Jerry Pettersson från Västerås och Tomas Dorg från Ludvika.